Anguskarja

Aberdeen-Angus lihakarjarotu on lähtöisin Skotlannista, jossa tiedetään hoidetun nupoa karjaa jo ainakin tuhat vuotta sitten.

Hyviä emoja,

parasta pihvilihaa

Angus, tunnetaan myös nimellä Aberdeen Angus, on Skotlannin koilisosista peräisin oleva lihakarjarotu. Angus on aina syntymänupo. Anguksia on sekä mustia että punaisia. Angusta voidaan pitää erityisesti emorotuna. Angus-emot omaavat hyvät emo-ominaisuudet. Angus on erityisen arvostettu myös erinomaisesta lihanladustaan. Angus-liha on tunnettu lihan hienosta marmoroitumisesta, joka takaa lihan mehukkuuden ja maun.

Luonnostaan sarveton – nupo

Angus on aina syntymänupo. Sarvettomuus on tavoiteltava ominaisuus. Nupoja eläimiä on helppompi käsitellä ja ne aiheuttavat vähemmän vammoja muille eläimille kuin sarvelliset naudat. Nupous on perinnöllinen ominaisuus, joka periytyy myös risteytysjälkeläislle.

Angus soveltuu moneen

Angus on emolehmärotu, jossa saavutetaan sekä poikimahelppous, nopea kasvu ja erinomainen lihansyöntilaatu. Erinomaisena laiduntajana, angus lisää luonnonmonimuotoisuutta. Angus tuo lisäarvoa myös risteytysjälkeläisiin.

Rodun historia

Aberdeen-Angus lihakarjarotu on lähtöisin Skotlannista, jossa tiedetään hoidetun nupoa karjaa jo ainakin tuhat vuotta sitten. Aberdeenin ja Anguksen kreivikuntien hyvin samantyyppisiksi jalostetut mustat, nupot karjarodut yhdistettiin 1800-luvun alussa Aberdeen-Angus-roduksi.

Aberdeen-Angus-rotua on alusta saakka pidetty hyvin suuressa arvossa erityisesti lihan laadun ja toisaalta muita rotuja paremman lihan marmoroitumisen vuoksi. Anguslehmät on jo kauan tunnettu pitkäikäisinä, hedelmällisinä, runsasmaitoisina ja vasikoistaan erityisen hyvin huolehtivina emoina. Heikosti periytyvinä näitä ominaisuuksia on vaikea parantaa jalostuksen kautta, mutta angus-rotuun kuuluvilla eläimillä nämä ominaisuudet ovat selkeästi jo rotuominaisuuksina. Siirtolaisten mukana angus rantautui Manner-Eurooppaan ja Etelä-Amerikkaan. Pohjois-Amerikkaan vietiin ensimmäiset angukset 1860-luvulla ja rotu on sopeutunut hyvin kaikkiin ilmastoihin, aina Alaskasta Australiaan.

USA:n ja Kanadan karjanjalostajien tavoitteena on ollut jalostaa rotua ominaisuuksiltaan pidemmäksi, korkeammaksi, nopeakasvuisemmaksi ja teuraskypsyyden myöhemmin saavuttavaksi.

Nykyään angus-jalostuksessa ympäri maailmaa tavoitellaan tuotanto-olosuhteisiin paremmin soveltuvaa eläintyyppiä, jossa saavutetaan hyvät loppukasvatusominaisuudet lihansyöntilaatua unohtamatta ja säilytetään rodun erinomaiset emo-ominaisuudet.

Old image from the early 20th century of black aberdeen angus
Tintematon, Chisholm, Hugh, ed. – Encyclopædia Britannica 1911, Public Domain

Angus Suomessa

Ensimmäiset Aberdeen Angukset saapuivat Suomeen vuonna1951, kun maanviljelysneuvos N.G Borgström hankki Ruotsista muutamia eläimiä. Anguskasvatuksen ja -jalostuksen alkuna Suomessa on kuitenkin pidettävä vuorineuvos J.W. Waldenin 1960-luvun alussa hankkimaa karjaa. J.W.Walden hankki karjan Yhdysvalloista, Wye Plantation -tilalta, joka edelleenkin on yksi arvostetuimmista jalostuskarjoista.

Monet suomalaiset jalostuskarjat polveutuvat lähes täysin em. Wye-sukuisista eläimistä, mikä takaa suomalaisen anguskannan korkean laadun. Myöhemmin angus-genetiikkaa on tuotu Suomeen lähinnä Ruotsista, Tanskasta, USA:sta, Kanadasta ja Australiasta.

Usein kysyttyä

Miksi Angus?
  1. Angus soveltuu monenlaiseen olosuhteeseen – anguksen kasvatus onnistuu nurmivaltaisella ruokinnalla ja angus on erittäin hyvä laiduntaja
  2. Angusemot poikivat helposti, ovat hedelmällisiä ja pitkäikäisiä
  3. Angusvasikat ovat elinvoimiasia
  4. Anguseläimet ovat syntymänupoja, hiilenmustia tai ruosteen punaisia
  5. Angusliha on marmoroitunutta, mehukasta, mureaa ja maukasta
Miten Angusyhdistyksen jäseneksi?

Helpoiten angusyhdistyksen jäseneksi liittyminen onnistuu lähettämällä yhteystiedot angusyhdistyksen sihteerille. Angusyhdistyksen jäsenenä saat tietoa angusrodusta ja emolehmätuotantoon liittyvistä teemoista. Jäsenetuna jäsenkirjeet ja vuosittainen jäsenlehti.

Mistä löydän anguseläimiä karjaani?

Jos olet kiinnostunut hankkimaan anguseläimiä, hiehoja, lehmiä tai siitossonnin, kannattaa olla yhteydessä angusyhdistyksen johtokuntaan. Johtokunnan jäsenet auttavat mielellään anguseläinten hankinnassa.

Olen kiinnostunut anguslihasta, mihin otan yhteyttä?

Muutamilla angustiloilla on lihansuoramyyntiä. Jos olet kiinnostunut ostamaan anguslihaa tai vain keskustelemaan anguslihasta, kannattaa olla yhteydessä angusyhdistyksen johtokuntaan.